top of page

Beelddenken en spelling

Bijgewerkt op: 19 nov. 2019

Woorden goed kunnen spellen, lastig hoor. Naast allerlei spellingsregels zijn er heel veel uitzonderingen en ‘weetwoorden’. Is het ei of ij? Ou of au?

Woorden goed kunnen spellen, lastig hoor. Naast allerlei spellingsregels zijn er heel veel uitzonderingen en ‘weetwoorden’. Is het ei of ij? Ou of au?


De meeste kinderen leren het in verloop van tijd wel door veel te schrijven en te lezen. Heb je dyslexie? Dan is het veel lastiger. Tijdens het lezen en schrijven ben je vaak gedesoriënteerd en komt de informatie niet of zelfs verkeerd binnen.


Goed leren spellen vraagt veel herhaling met de nodige frustratie en concentratie. Het kan anders! Met de Davis-gereedschappen kan je leren om informatie makkelijker en ontspannen goed binnen te laten komen; met klei kan je beelden maken om spellingsregels beter te begrijpen en je kan leren om je beelddenken in te zetten om weetwoorden te onthouden.


In een onafhankelijk onderzoek is de vooruitgang van een negenjarige leerling op speciaal onderwijs onderzocht. De leerling gebruikte succesvol een aangepaste vorm van Davis Symbol Mastery om zijn spelling te verbeteren:


'Dylynn was in staat om consequent woorden te spellen waarvoor hij de Davis procedure had uitgevoerd, terwijl hij daarvoor een zeer laag prestatieniveau met die woorden had. Hij leek ook een gevoel van eigenaarschap te ontwikkelen over het leren van de spelling van deze woorden. Hij werkte consequent hard en demonstreerde creativiteit in zijn tekeningen en kleimodellen van de woorden.'


Wil je ook beter leren spellen? Neem contact op met een Davis-counselor bij jou in de buurt of stel je vraag hieronder.


558 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page