top of page

Dansende woorden

Verwarring. Heel normaal. De één raakt verward van rekenen en de ander bij het oplossen van een ruimtelijke puzzel. Als je de oplossing echter niet kan vinden, dan kan je blijven hangen in de verwarring. Je bent gedesoriënteerd.


Desoriëntatie betekent dat je niet goed meer waarneemt wat er precies gebeurt. Iedereen kent het wel. Wanneer iemand tegen je praat terwijl je diep in gedachte bent, versta je vaak verkeerd wat er tegen je wordt gezegd. Desoriëntatie gebeurt iedereen. Niets aan de hand. Je doet even wat anders en de verwarring is zo weer voorbij.


Maar wat als je in de war raakt van letters en woorden? Dat maakt lezen erg lastig. Dyslectici hebben er mee te kampen. Lezen wordt een worsteling. Doordat ze niet correct waarnemen, beginnen de woorden over de pagina te dansen.


Waar komt die desoriëntatie dan vandaan? De meeste woorden hebben een bijbehorend beeld, zoals fietsen of boom. Er zijn ook woorden zonder plaatje, zoals de of zullen. Deze beeldloze woorden zijn verwarrend voor de beelddenker. De desoriëntatie begint en daardoor wordt het nog lastiger om de woorden te herkennen en te lezen.


Voor een beelddenker is het vanzelfsprekend om voorwerpen in gedachten van alle kanten te bekijken om er meer over te weten te komen. Dat gaat onbewust. Maar als je letters op die manier van alle kanten bekijkt, zorgt dat alleen maar voor verwarring. Een d wordt een b, een p, een q. En dan gaat het alleen nog maar om de problemen bij letters.


Door desoriëntatie weet de beelddenker niet meer wat de oorspronkelijke letter of het oorspronkelijke woord is. Een leesprobleem is geboren.


Met behulp van concentratie kunnen oudere kinderen en volwassenen hun desoriëntatie wel wat onderdrukken. De woorden dansen niet meer over de pagina, maar lezen kost veel inspanning en het is niet ongebruikelijk dat je aan het eind van de pagina niet meer weet wat je nou precies heb gelezen.


Als je kan kan leren oriënteren, dan kan je op elk moment de verwarring oplossen. Alle informatie wordt in je hoofd weer goed en rustig verwerkt. Lezen gaan ineens een stuk makkelijker. Ben je benieuwd hoe anderen dit hebben ervaren? Kijk dan eens naar de ervaringsverhalen.

211 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page