top of page
alfabet kleien

Heb je ooit geprobeerd iets te leren op een manier die niet aansluit op jouw manier van denken en leren? Dan weet je dat dit erg lastig is.

           

Mensen met dyslexie, dyscalculie en AD(H)D gebruiken hun hersenen op een andere manier dan mensen die geen problemen hebben met lezen of concentreren. Die andere manier heeft veel voordelen, maar kan ook problemen veroorzaken.

 De Davis®-methode 

 De gave van beelddenken 

De visuele manier van denken noemen we ook wel beelddenken. Sommige beelddenkers hebben het vermogen om gedachten te ervaren als werkelijkheid. Je kunt een gedachte levendig voor je zien, horen en voelen alsof het echt is. Dit is een gave.

Je kan in je gedachten een beeld vanuit meerdere gezichtspunten te bekijken. Dit geeft het vermogen om de wereld op een creatieve en innovatieve manier te zien en te interpreteren. Het maakt het ook mogelijk om eventuele verwarring snel op te lossen.

 

Zodra je jouw gave echter gaat inzetten om verwarring over bijvoorbeeld symbolen zoals letters of woorden op te lossen, dan wordt de verwarring alleen maar groter. Een geschreven woord van alle kanten bekijken in je gedachte levert immers geen goede informatie op.

Verwarring zorgt voor desoriëntatie

Bij beelddenkers veroorzaakt verwarring die niet opgelost wordt een staat van desoriëntatie. Als je gedesoriënteerd bent wordt informatie in de hersenen niet goed verwerkt. Je hoofd is ineens helemaal leeg of juist heel onrustig, je hoort niet goed wat mensen tegen je zeggen of je vergeet wat je net hebt gelezen. Desoriëntatie maakt leren erg lastig. Het ene moment weet en kan je het wel en een korte tijd later ineens niet meer.  

In de Davis®-counseling leer je technieken om te ontspannen, te focussen en desoriëntatie op te lossen met behulp van oriëntatie.

 

Fundamentele benadering

Een Davis-counseling is geen reken- of taalonderwijs, maar een methode die bij alle leerprocessen toe te passen is. Je leert geen trucjes, maar simpele basisprincipes die je op je eigen manier toepast. Allemaal ontworpen voor het beelddenken. Je ontdekt:

  • hoe je grip krijgt op jouw manier van denken

  • hoe je je aandacht kunt richten

  • hoe je jouw energieniveau kan aanpassen aan de activiteit

  • hoe je je speciale manier van denken kunt gebruiken om het leren makkelijker te maken.

 

Zowel volwassenen als kinderen leren hoe ze deze nieuwe vaardigheden kunnen toepassen om hun leerproblemen op te lossen. Snel en effectief.  

 

Aandacht richten

Je leert de Davis-technieken die je bewust leren maken hoe je hersenen werken. Je ontdekt hoe je je aandacht kunt richten met speciale Davis-oefeningen. Al snel zul je ervaren dat je brein je niet langer tegenwerkt. Lezen en leren gaat steeds makkelijker.

 

Nooit saai

De oefeningen zijn afwisselend en helemaal niet moeilijk. Je leert namelijk veel sneller als je ontspannen bent en plezier hebt. De Davis-counseling is zeker nooit saai of eentonig, want dat zijn twee dingen waar mensen met dyslexie het meeste hekel aan hebben.

 De Davis-technieken 

 Verwarring oplossen 

Anker 1

Zodra je inzicht en grip hebt op je manier van denken en leren, kan je beginnen met het oplossen van verwarring. Je maakt bijvoorbeeld 3D beelden van klei van woorden waar je geen beeld van hebt, woorden zoals ‘niet’, ‘er’ of ‘als’. Ook rekensymbolen, vaktermen of spellingsregels kunnen op deze manier duidelijk uitgebeeld en eigen gemaakt worden. Als je ze eenmaal zelf gecreëerd hebt, kan je ze altijd blijven toepassen.

Een counseling volgens de Davis-methode is een korte, intensieve individuele training: één-op-één. De counseling duurt gewoonlijk een dag of vijf. Soms duurt het wat langer, afhankelijk van wat en hoeveel je wilt bereiken en wat je nodig hebt, maar normaal gesproken niet meer dan in totaal tien dagen.

 

Lees meer over Davis-counseling voor dyslexie, AD(H)D of dyscalculie.

Meteen contact met een Davis-counselor voor meer informatie? Vind een Davis-counselor bij jou in de buurt.

 Hoe ziet een Davis-counseling er uit? 

 Davis-methode e-book 

Ben je op zoek naar een overzicht van alle verschillende Davis-programma's en ervaringen van andere beelddenkers met de Davis-methode? 

 

Download nu het e-book over Davis-counseling voor dyslexie, AD(H)D, dyscalculie en autisme.

bottom of page