top of page

Hoe motiveer ik mezelf?

Motivatie: de wil om controle uit te oefenen. Simpel toch? Je hoeft alleen maar te willen. Waarom is voor zoveel mensen motivatie zo lastig? En dan bedoel ik intrinsieke motivatie, de motivatie die helemaal uit jezelf komt.


Argh, ik heb geen zin. Natuurlijk is het eerste probleem dat heel veel mensen dingen moeten doen die ze helemaal niet willen. Schoolvakken die je niet interessant vindt of werken aan die saaie opdracht. Uiteindelijk doe je het misschien wel, maar dit is extrinsieke motivatie. Alles om er voor te zorgen dat je de leraar, je moeder of je baas niet boos op je wordt. Zelf wil je nog steeds niet en op de lange termijn is dat wel belangrijk voor je eigen geluk.


Vaak is gemotiveerd raken slechts een kwestie van in beweging komen. Je wilt graag naar het eindpunt, maar het is zo’n lange of moeilijke weg ernaartoe. Dat houdt je tegen. Bekend verhaal? Als het eindpunt te ver weg is, kan het onbereikbaar lijken en je begint er niet eens aan. Bedenk welke tussenstappen er zijn en hoe je die één voor één kan zetten. Heb je moeite om te bedenken waar je moet beginnen? Meestal als je er met iemand anders over praat, wordt dit vaak wel duidelijk en kan je een duidelijk beeld maken van alle stappen die nodig zijn. En het kan helpen om er ook echt een beeld van te maken, bijvoorbeeld door het uit te tekenen of kleien.


Zorg er dan voor dat er genoeg energie vrij komt om de eerste stappen te zetten. Beeld je in waar je nu bent en stel je daarna het eindpunt voor. Hoe voelt het als je blijft waar je bent en hoe voelt het als je je doel bereikt hebt? Al de energie gevonden om in beweging te komen? Mooi!

Nu kan je eventuele andere obstakels aanpakken. Heb je de juiste kennis en vaardigheid in huis en heb je gelegenheid om je doel te bereiken?


Het heeft geen zin om boos te worden op een kind dat zijn rekenhuiswerk niet wil maken als het kind geen idee heeft hoe het zijn rekenopdrachten moet maken. Zorg voor genoeg energie en ruim obstakels weg, dan ontstaat er ruimte voor intrinsieke motivatie.


Heb jij ook soms moeite met motivatie? Probeer de tip hierboven uit en laat me de uitkomst weten.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Oriëntatie en desoriëntatie

Oriëntatie Je leren oriënteren is een van de belangrijkste gereedschappen van de Davis-methode. Goed georiënteerd zijn is niets bijzonders. Het je natuurlijke geestestoestand. Oriëntatie zorgt ervoor

Comentarios


bottom of page