top of page
alfabet kleien

‘De ene dag kan ik makkelijker lezen dan de andere. Hoe kan dat?’

De Amerikaan Ronald Davis is 38 jaar oud op het moment dat hij zichzelf die vraag stelt. Hij is succesvol ruimtevaartingenieur, zakenman en beeldhouwer, maar kan nauwelijks lezen.

 

Ondanks dat hij op de basisschool altijd voor dom en zwakzinnig is versleten en ook zelf lange tijd geloofde dat er iets mis was met zijn hersenen, kan hij goed functioneren in zijn werk. Zijn leesproblemen houdt hij voor iedereen verborgen. Zelfs voor zijn naaste familie.

 Ron Davis: de grondlegger 

 Leren oriënteren 

Ron Davis ontdekt bij toeval dat hij zijn dyslexie verandert als hij zijn aandacht op een bepaalde manier richt en daarmee zijn brein beïnvloedt. Hij ontdekt dat hij dan plotseling wel kan lezen.

Hij begrijpt dat zijn dyslexie te maken heeft met non-verbaal denken en desoriëntatie en dat er niets mankeert aan zijn hersenen. Zijn dyslexie kan worden verholpen. Een opzienbarende ontdekking die de basis vormt van de Davis-methode.

In 1981 begint Ron Davis met dr. Fatima Ali de Reading Research Council. Ze werken daarin samen met pedagogen, psychologen, artsen en andere wetenschappers. Onderzoek maakt steeds meer van de oorzaken van dyslexie duidelijk.

Ron Davis ontwikkelt in die periode de technieken die we nu gebruiken om niet alleen dyslexie, maar ook andere leerproblemen te corrigeren.

 
De gave van dyslexie

In 1982 wordt het Davis Dyslexia Correction Center opgericht in de VS. Ron Davis zijn eerste boek, De gave van dyslexie, verschijnt in 1995. Het werpt een heel nieuw licht op hoe je met dyslexie kunt omgaan en hoe je het verhelpt.

 De Davis-technieken 

 Duizenden kinderen 

Anker 1

Niemand hoeft te lijden onder dyslexie, is Ron Davis gebleken. Zijn methode verhelpt dyslexie en hij wil dat iedereen daarvan moet kunnen profiteren.

Wat 30 jaar geleden begon in een klein kantoortje in Burlingame, Californië, heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid. Inmiddels werken meer dan 400 counselors in 44 landen met de methode van Ron Davis, waardoor elk jaar duizenden kinderen en volwassenen makkelijker leren lezen en geholpen worden met andere, gerelateerde leerproblemen.

Ook voor andere problemen

In de loop van de jaren werd ontdekt dat de Davis-methode niet alleen werkt bij dyslexie, maar ook bij:

Ron Davis schreef verschillende boeken. Twee daarvan zijn vertaald in het Nederlands: De gave van dyslexie en De gave van leren.

 

Over de methode

Meer weten over wat de ontdekking van Ron Davis betekent?


Lees over hoe de technieken werken in de praktijk

 Boeken over de Davis-methode 

bottom of page